Життя жінки виявилася під загрозою після ліпосакції

16.10.2017

ліпосакція Будь-яка операція може викликати ускладнення, що загрожують здоров'ю і навіть життю пацієнта.

Однак така проста процедура, як ліпосакція, стала настільки звичною, що люди навіть не замислюються про небезпеки, які вона в собі таїть.

Одним з рідкісних і серйозних наслідків , що виникають після відкачування жиру, є синдром жирової емболії. Жертвою такого недуги стала 45-річна англійка, яка ледь не померла після процедури.

Жирова емболія виникає в результаті відділення з жирової тканини елементів жиру (глобулінів), які, подорожуючи по тілу, можуть закупорювати кровоносні судини. В цьому випадку пошкоджуються мозок, легені або інші органи, до яких перестає надходити кров. Симптоматика захворювання розвивається стрімко і виражається в задишки, болю і спеці в грудях, сплутаність свідомості, порушення серцевого ритму та інших проявів, в залежності від того, який орган був заблокований.

Така патологія вимагає екстреної медичної допомоги, повідомляє журнал BMJ Case Reports. Жінка, що пройшла через процедуру ліпосакції, страждала ліпедемой - аномальним і нерівномірним скупченням жирових клітин в різних частинах тіла.

Ліпосакція пройшла стандартним чином, без ускладнень. Пацієнтці клініки відкачали понад тринадцять літрів жиру і її стан оцінювався як нормальне.

Однак через тридцять шість годин англійка відчула різке погіршення самопочуття і викликала невідкладну допомогу. Жінка провела в стаціонарі близько двох тижнів, а на повне відновлення пішло два місяці. В Англії такий випадок стався вперше, тому викликав серйозний резонанс в громадськості. В інших країнах жирова емболія у пацієнтів, які пройшли ліпосакцію, вже була зафіксована раніше, хоч і вважається рідкісною патологією.

Валерія Соколова, редактор новин