ВІЛ-інфіковані подають судові позови на пластичних хірургів

09.01.2024

Суд над лікарями Троє американців з ВІЛ-інфекцією звернулися до суду з позовом про порушення прав людини лікарями з клініки Springfield Medical Aesthetic, що знаходиться в Нью-Йорку.

Чоловіки страждали гинекомастией , тому звернулися до установи пластичної хірургії з метою зменшення грудних залоз. Отримавши відмову лікарів через свого ВІЛ-статусу, вони зажадали відновити громадянські права, подавши судовий позов.

Вимога чоловіків підтримав уряд Америки, так як вважало неприйнятною таку дискримінацію. Першим про порушення громадянських прав заявив Марк Мілано. Чоловік стверджує, що пластичні хірурги відмовилися робити операцію через вірусної інфекції.

Марк має ВІЛ-статус вже тридцять років, але з такою явною дискримінацією зіткнувся вперше. За словами американця, лікар мотивував свою відмову тим, що ніколи не проводить операції таким пацієнтам. Чоловік зазнав сильну образу, яку порівняв з ударом ногою в живіт. Слідом за Марком, двоє інших, що не відбулися клієнтів клініки звернулися до суду з аналогічним позовом.

На судовому засіданні представники установи пластичної хірургії стверджували, що лікарі відмовили позивачам в операції на підставі загальної інформації про стан здоров'я пацієнта і медикаментозних засобах, які ті брали. Хірурги вважають, що препарати антиретровірусної терапії можуть викликати побічні ефекти, вступивши в реакцію з ліками, необхідними для операції. Таким чином, ні про яку дискримінацію не може.

Суд визнав необґрунтованими доводи керівництва клініки і визнав правоту позивачів. За словами суддів, несумісність ліків не підтверджена, а значить причиною відмови було упередження. Чоловіки, які зазнали дискримінації, отримали право на фінансову компенсацію.

Валерія Соколова, редактор новин