«Розумні» нитки допоможуть контролювати загоєння ран

06.07.2016

Шви, які контролюють загоєння ран Група вчених і інженерів з Університету Тафоса, штат Массачусетс, розробили новий шовний матеріал, в якому присутні нано-датчики, електроніка і мікрофлюіди.

Такі нитки дозволяють стежити за станом пацієнта після операції і вчасно попередити лікаря про несприятливий процесі загоєння ран, в результаті чого можна уникнути сепсису.

Впроваджені в нитки датчики, за допомогою бездротової мережі передають інформацію на спеціальні діагностичні пристрої або смартфони. Вони відстежують такі показники як тиск, деформація, напруга, температура, рівень РН і глюкози. Всі ці дані допомагають лікареві визначити як саме заживає рана.

Новий шовний матеріал є тривимірним, що дозволяє використовувати його при складних переломах та встановлення імплантатів. Інші подібні матеріали мають двомірну структуру і застосовуються тільки на плоских поверхнях. Таким чином, «розумні нитки» можуть бути використані в хірургії, як шовний матеріал і як «інтелектуальних» бинтів для моніторингу загоєння ран.

Дослідження нового шовного матеріалу тривають, і вченим ще належить з'ясувати його біосумісність з тканинами організму. Але вже зараз отримані позитивні результати випробування даного матеріалу. Вони свідчать про те, що застосування розумних ниток значно спрощує відновлення пацієнтів після хірургічного втручання.

Валерія Соколова, редактор новин