Вченими Швейцарії вирощений спеціальний хрящ для носа

12.10.2016

Хрящ для носа За повідомленнями фахівців Університету Базеля в Швейцарії, стало відомо про результати проведеної операції, в якій застосовувався спеціальний хрящ для носа, створений вченими в лабораторних умовах за допомогою методів тканинної інженерії.

Створення хряща здійснювалося наступним чином: з носової перегородки пацієнта, яка потребує операції, витягли кілька хрящових клітин, які помістили в спеціальну мембрану з колагену. У цій мембрані «виріс» необхідний хрящ, який і пересадили пацієнтові. Сучасна тканинна інженерія просунулася далеко вперед: тепер вона дозволяє контролювати процес росту клітин, щоб утворювався орган необхідної форми і якості. Завдяки такому контролю клітини заповнюють наявні дефекти пошкодженого органу.

Новий метод по відновленню носового хряща ще не знайшов своєї популярності, оскільки проходить необхідні випробування. На експеримент погодилися п'ять чоловік похилого віку, які мають значними дефектами носа в результаті впливу раку шкіри. Уже через рік після впровадження лабораторного хряща всі пацієнти були повністю задоволені отриманими результатами процедури.

Швейцарські вчені вважають, що даний метод по відновленню носа дозволить уникнути цілого ряду вкрай проблемних ускладнень, які виникають при проведенні звичних хірургічних втручань.

Валерія Соколова, редактор новин