Вчений створив штучну шкіру з водоростей

15.03.2017

Штучна шкіра Будь-яка штучна шкіра, призначена для медичних цілей, має один великий недолік - відсутність можливості постачати тканини киснем.

Професор Томас Егана з Католицького Університету Чилі (Santiago's Catholic University of Chile) знайшов незвичайний підхід до вирішення цього завдання. Він створив шкіру з мікроводоростей, які можуть виробляти кисень за допомогою фотосинтезу. Крім того, якщо генетично модифікувати рослини, то вони зможуть постачати в клітини і тканини антибіотики та інші лікарські речовини. Мікроводорості в штучній шкірі живуть до десяти діб, в цей час трансплантат встигає прижитися і втрачає зелене забарвлення. Вчений поки не може сказати про те, як довго проживе штучна шкіра без кисню. В даний час досліди проводилися лише на тварин, на людях планується випробувати новий трансплантаційний матеріал в 2017 році.

Винахід отримав високу оцінку від пластичного хірурга з Бельгії Хайді Дебельс. Вона зазначила, що існуючі на сьогодні матеріали заважають отримувати тканин кисень і поживні речовини, а нова розробка позбавлена ​​таких недоліків. Це робить можливим використання шкіри з водоростей для лікування ран і опіків. Вона не перешкоджає живленню тканин і відмінно захищає їх від інфекцій. У зеленої шкіри безліч перспектив використання.

Кисень необхідний для різних процесів, що відбуваються в організмі. Тому цю технологію можна застосовувати для лікування багатьох захворювань. Шкіру з водоростями можна використовувати при трансплантації, для лікування опіків, пухлин і регенерації тканин.

Валерія Соколова, редактор новин