Вчені створили протез руки, що дозволяє власнику відчувати сенсорні відчуття

23.08.2024

Протез з штучною шкірою В Університеті Джона Хопкінса був розроблений протез кисті з електронним прототипом людської шкіри, повідомляє портал actualnews.org. Штучна шкіра e-dermis забезпечена датчиками-нервами, які збирають інформацію про дотиках і передають в мозок шляхом стимуляції периферичних нервів живих тканин. Завдяки такому протезу, людина знову зможе відчути втрачену кінцівку.

Шкірні покриви мають розгалужену мережу нервових закінчень і рецепторів, що передають інформацію в мозок. Навіть якщо у людини ампутують кінцівку, він все одно може її відчувати у вигляді фантомних відчуттів. Ця особливість сенсорного сприйняття лягла в основу цієї розробки вчених.

Нова шкіра здатна передавати імпульси в мозок від механічного впливу на протез. Людина може відчути як легкий дотик, так і сильне здавлювання. За словами добровольця, що проходив випробування новинки, фізично відчуття сприймаються так само, як і зі справжньою кінцівкою.

В даний час створена лише кисть руки і це, за словами вчених, тільки початок. Поки штучна кінцівка здатна передавати лише невеликий спектр відчуттів, але дослідження в цьому напрямку тривають. За словами фахівців, в майбутньому пошкоджений протез зможе інформувати людини больовими відчуттями.

Валерія Соколова, редактор новин