Вчені: реабілітацію після заміни суглобів потрібно розробляти за гендерною ознакою

02.12.2016

Реабілітація після заміни суглобів Вчені з Університету Іллінойсу (University of Illinois)   стверджують, що комфорт, який відчувається після повної заміни тазостегнового суглоба, у чоловіків і жінок різний. До таких висновків вони дійшли, проаналізувавши результати відновного періоду у 124 пацієнтів.

Ендопротезування кульшового суглоба часто робиться людям, що страждають артрозом. Відновлення після операції тривалий і вимагає виконання програми реабілітації.

Реабілітаційний період дуже важливий для повноцінного життя людини, якій замінили тазостегновий суглоб, тому цьому питанню приділяється підвищена увага. Серед учасників дослідження були представники обох статей, приблизно в рівній кількості. чуть больше нормы. Вік випробуваних в середньому склав шістдесят років, а вага тіла - трохи більше норми. Огляд та опитування пацієнтів проводився до операції і через рік після хірургічного втручання.

Дослідники оцінювали функціональність суглобів, больові відчуття, спостерігали за ходою і перевіряли силу роботи м'язів. Після збору інформації, результати у жінок і чоловіків зрівняли. В результаті дослідження з'ясувалося, що представникам сильної статі було важливо, щоб больові відчуття зводилися до мінімуму, в той час, як жінки робили акцент на повноцінному функціонуванні суглоба.

У представниць прекрасної статі виникали позитивні асоціації у зв'язку із заміною суглоба, такі як відсутність кульгавості, можливість самостійно надіти взуття і т.д. Старший автор дослідження Карма Фучер розповіла, що у жінок якісніше працювали відводять м'язи, і в цілому, м'язи були сильними і добре функціонували.

У чоловіків часто зазначалося зміна ходи. Такий показник вказував на те, що чоловіки намагались ухилитись від болю. Позитивні асоціації в даному випадку практично не відзначалися. Як вважають вчені, дослідження допоможуть розробити програму реабілітації за гендерною ознакою, що дозволить досягти кращих показників.

Валерія Соколова, редактор новин