Вчені: облисіння можна прогнозувати

10.04.2017

Обласна В ході дослідження, проведеного в Единбурзькому університеті Шотландії (University of Edinburgh), виявлено 287 ділянок геному, які відповідають за облисіння у чоловіків. На підставі отриманих результатів, керівники дослідження Саскія Хагенаарс (Saskia Hagenaars) і Девід Хілл (David Hill) створили формулу, яка допоможе прогнозувати ризик втрати волосся.

Для дослідження був використаний біоматеріал із спеціального сховища Biobanka. Геном і дані досліджувалися на 52 тисячах чоловіків. В результаті вчені виявили гени, що відповідають за структуру і розвиток волоса, а також ділянки геному, пов'язані з їх втратою, повідомляє науковий журнал "PLoS Genetics". Дослідники відзначають, що багато хто з генів, що відповідають за волосся, перейшли чоловікам від матерів. У дослідженні вивчалася лише загальна інформація. Якби дані аналізувалися з урахуванням віку, то генетична залежність визначалася б більш явно. Вчені вважають, що подальше вивчення генів допоможе створювати нові ліки, що перешкоджають патологічного випадання волосся.

В іншому дослідженні, проведеному в університеті Пенсільванії (University of Pennsylvania), з'ясувалося, що лисі чоловіки сприймаються більш мужніми та впевненими в собі, ніж це було насправді. Це не ставилося до чоловіків з частковою втратою волосся, яких, навпаки, респонденти сприймали, як слабких. Соціологічне опитування, проведене в Америці, показав, що 94% чоловіків патологічно бояться облисіння. Цей показник навіть вище страху перед імпотенцією і глухотою.

Валерія Соколова, редактор новин