Вчені: новий гелевий патч-пластир не залишить слідів після операції

29.11.2017

гелевий пластир На офіційному сайті Наньянського Технологічного Університету Сінгапуру (Nanyang Technological University) опубліковані попередні результати роботи вчених над створенням нового патч-пластиру, здатного ефективно прискорювати загоєння ран, зменшувати рубці і келоїдні шрами.

Такі вироби вкрай необхідні тим людям, у яких погано загоюються рани після оперативного втручання, особливо це стосується пластичної хірургії, так як розрізи тканин часто виконуються на видних частинах тіла.

Медичні пластирі подібного призначення вже існують і застосовуються, однак кожне з виробів виконує якусь одну функцію. Як стверджує керівник розробки Ендрю Тан, новий гелевий патч поєднує в собі кілька функцій відразу, а по ефективності істотно перевершує своїх попередників.

Як повідомляє сайт My-surgeon.ru, вчені провели серію експериментів на мишах з використанням білка ангіопоетіна-4 (ANGPTL4). Вони виявили, що лікарська складова з цим білком пригнічує запальні процеси при загоєнні рани, бере участь у формуванні нових кровоносних судин і тимчасово знижує продукування колагену. Остання властивість необхідно для того, щоб тканини гоїлися без утворення рубців.

Результати показали, що експериментальний гелевий патч за паливною ефективністю в кілька разів перевершує існуючі медичні засоби аналогічної дії. Крім якісного загоєння ран, нова розробка може бути корисна для лікування келоїдних рубців, які до теперішнього часу не лікувалися через відсутність відповідних медикаментів. Фахівці продовжують удосконалювати розробку шляхом проведення нових експериментів.

Валерія Соколова, редактор новин