Вчені: біоелектріка дозволить вирощувати нові кінцівки

27.03.2017

дослідження Вчений з Університету Тафса (Tufts University) Михайло Левін стверджує, що незабаром люди навчаться вирощувати для себе нові кінцівки замість втраченим.

Така впевненість сформувалася у вченого в результаті серйозного захоплення біоелектрікой. Дослідник вже давно і з успіхом «постачає» кінцівками жаб і пуголовків, а незабаром планує приступити до роботи з теплокровними, пише Rg.ru.

Вважається, що зовнішній вигляд живої істоти визначається генами. Багато дослідників працюють в цьому перспективному напрямку. Однак Михайла зацікавив зовсім інший шлях. Переймаючись питаннями про те, як органи «дізнаються» куди їм рости, він почав вивчати зародки курчат. Дослідник звернув увагу на те, що між клітинами проходять електричні імпульси і припустив, що вони впливають на те, в який бік розвивається клітинна структура. Вчений почав проводити експерименти з хробаками, ящірками та жабами з 2000 року. Він вирощував їм лапи, хвости і навіть голови.

Це досягалося тим, що дослідник міняв заряд особливих білків і іонних каналів, розташованих на клітинах, тим самим домагаючись зростання клітин в певному місці. сутки работы и полгода ожидания. Вирощування нового хвоста займало годину роботи і вісім днів очікування, лапи - добу роботи і півроку очікування. Зараз Михайло зайнятий підготовкою до експериментів на теплокровних тварин.

Виростити такі кінцівки набагато важче. Вони ростуть довше, можуть інфікуватися в процесі росту, є ризик кровотечі, так як у теплокровних кров'яний тиск вище. Однак дослідник разом зі своїми колегами розробляє механізми, які допоможуть усунути дані проблеми. Вчений відзначає перспективність біоелектрікі. Він вважає, що ця наука перебуває в стадії зародження. В подальшому її можна буде застосовувати для різних цілей, наприклад, лікувати рак, звертаючи зростання ракових клітин назад.

Валерія Соколова, редактор новин