Пацієнту після травми пересадили лікоть

07.06.2016

Пацієнту пересадили лікоть У квітні 2016 року в медичному центрі Каліфорнійського університету була проведена унікальна реконструктивна пластична операція з пересадки ліктя з лівої руки на праву. У ній взяли участь 10 лікарів, які протягом 12 годин здійснювали відновлення пошкодженої руки.

У 2009 році Реджинальд Кук зі штату Техас потрапив в автомобільну аварію, в результаті якої отримав серйозні пошкодження. Кілька місяців чоловік перебував у комі. У нього була черепно-мозкова травма і численні переломи кісток.

Після виходу з коми чоловік виявився прикутий до інвалідного крісла через параліч ніг. На лівій руці був пошкоджений нерв, який лікарі так і не змогли відновити. Права рука, хоч і рухалася, але не контрольовано, так як роздроблений лікоть не підлягав відновленню через брак фрагментів суглоба.

Хірургами було прийнято рішення про пересадки здорового ліктя з лівої руки на праву. Таким чином можна було забезпечити чоловікові повноцінне функціонування однієї руки.

Протягом декількох місяців лікарі готувалися до складної операції. Пересадка була ризикованою, тому що в разі пошкодження нерва на правій руці, шансів відновити функціональність кінцівки не залишалося. Щоб виключити неточності в операції, було проведено попереднє моделювання майбутньої руки на 3D принтері.

Реконструктивна пластична операція виявилася успішною. Чоловік може контролювати свою руку, підносити її до рота, приймаючи їжу самостійно. Сам 37-річний пацієнт дуже задоволений результатом. Він говорить про те, що тепер може бути незалежним від своєї 14-річної дочки.

Лікарі дають хороші прогнози. Вони вважають, що протягом року рука досить зміцніє для того, щоб чоловік міг забезпечувати себе сам: їсти, одягатися і навіть ходити, спираючись на ціпок.

Валерія Соколова, редактор новин