Бразильські вчені створили лицьовій протез, змоделювавши його за допомогою смартфона

15.12.2016

Особовий протез Дослідники з бразильського університету Пауліста повернули повноцінне життя Карліто Консейсайо, створивши зручний і реалістичний силіконовий протез для особи. Особливістю цієї процедури стало те, що штучна частина особи, роздрукована на 3D принтері, була створена за допомогою звичайного смартфона і додатки з обробки фотографій, повідомляє Daily Mail.

Близько восьми років тому Карліто Консейсайо піддався операції на обличчі через прогресувало раку. Після хірургічного втручання чоловік позбувся лівого ока, частини щоки і носа. Протез, який він отримав, був ненадійним і часто випадав. Карліто приховував його за сонцезахисними очками і намагався якомога рідше з'являтися в суспільстві. Все це призвело до того, що чоловік став відлюдником і впав у глибоку депресію.

У бразильських медичних центрах рідко зустрінеш високотехнологічне обладнання, здатне зробити якісні протези. До того ж вартість 3D моделювання фізичних робочих моделей дуже висока - сотні тисяч фунтів стерлінгів. Завдяки дослідженням фахівців з Сан-Паули, розроблена нова спрощена процедура 3D моделювання, яка дозволяє використовувати результати для створення протезів.

Тривимірні моделі, зроблені за альтернативною технологією недорогі і доступні кожному. Керівник розробки доктор Родріго Салазар працював над цим дослідженням два роки. А на саме створення моделі частині особи був витрачений всього один день. Для цього було зроблено п'ятнадцять фотографій особи з різних ракурсів. Фото перетворили в об'ємне зображення на смартфоні Autodesk 123 через додаток, викачане безкоштовно з інтернету.

Потім протез був видрукуваний на 3D принтері. Установка нового силіконового протеза тривала близько двох годин. Кріплення штучної частини особи здійснюється за допомогою магнітів. Таким чином, протез можна знімати і мити. Скільки прослужить виріб поки не відомо. Однак фахівці стверджують, що встановити новий протез буде легко і не затратно.

Валерія Соколова, редактор новин