Вчені: новий тип біопротеза вуха вже в розробці

30.06.2016

біопротез вуха Вчені з Технологічного університету в Квінсленді, Австралія проводять новаторські дослідження в галузі протезування і тривимірного друку. Вони планують створити штучний протез, з біологічними клітинами пацієнта для відновлення органу слуху.

Розробки ведуться для маленької Майї Ван Малліган, яка страждає мікротією вушної раковини. В даний час дівчинка розпізнає звуки за допомогою зовнішнього слухового апарату.

На першому етапі планується створення синтетичного каркаса для створення хряща нового вуха. Далі вчені додадуть в конструкцію біологічні клітини, взяті у дівчинки. Таким чином вдасться отримати вухо, яке схоже на справжнє. Після цих робіт, нове вухо буде об'єднано зі слуховим апаратом і імплантовано дитині. Повноцінний протез значно поліпшить становище Майї, як в зовнішньому вигляді, так і в здатності чути.

Розробка має перспективний напрямок, так як мікротією страждає досить велика кількість дітей. Сьогодні така робота обходиться дуже дорого. Університет отримав на дослідження і створення біопротеза 125 тисяч доларів від держави і не комерційних організацій.

Вчені вважають, що через деякий час кожна лікарня матиме 3D принтер, а завдяки технології, що розробляється - можливість створювати вушні біопротези. За державної підтримки вартість нового вуха може бути такою ж доступною, як покупка пари окулярів.

Валерія Соколова, редактор новин