Вчені: розроблений новий 3D хрящ для боротьби з артритом

15.07.2016

штучний хрящ Наукові дослідники з компанії Cytex Therapeutics, Північна Кароліна, розробили новий хрящ, що складається зі штучного матеріалу (пластика) і стовбурових клітин людини.

Новий 3D хрящ створений для пацієнтів, які страждають на артрит. Вчені стверджують, що розробка значно поліпшить якість життя таких хворих.

Як відомо, молодим людям, що страждають на артрит, не замінюють хворий тазостегновий суглоб, а призначають фізіотерапевтичне лікування, яке лише на час знімає неприємні симптоми. Новий хрящ знімає запалення, усуває набряклість і відновлює пошкоджену тканину.

Штучна хрящова тканина ще не досліджена на людях і побічні ефекти не встановлені. Як говорять учені, це відбудеться не раніше, ніж через три роки. Але даний напрямок дуже перспективно, тому що розробка містить стовбурові клітини, які беруться безпосередньо у пацієнта, а синтетичний матеріал через деякий час розсмоктується. Таким чином, залишається тільки здорова людська тканину.

Вчені розробляли імплантат для лікування тазостегнових суглобів. Але новий матеріал може бути використаний для лікування колін, плечей, пальців і інших частин тіла. В даний час йдуть активні випробування хряща на тварин.

Валерія Соколова, редактор новин